Duté vlákno, peří nebo ovčí vlna? Vyznejte se mezi typy výplní

On:
Duté vlákno, peří nebo ovčí vlna? Vyznejte se mezi typy výplní

Zásadní roli při výběru přikrývky hraje i její výplň. Každá z nich má totiž jiné vlastnosti, jimž je třeba přizpůsobit i styl péče a údržby. Hitem posledních let jsou přikrývky z dutého vlákna, vedle nich však stále mají své místo i ty z peří či ovčí vlny. Jaký je mezi nimi rozdíl a čemu dát přednost?

Zdroj: Unsplash

Zásadní roli při výběru přikrývky hraje i její výplň. Každá z nich má totiž jiné vlastnosti, jimž je třeba přizpůsobit i styl péče a údržby. Hitem posledních let jsou přikrývky z dutého vlákna, vedle nich však stále mají své místo i ty z peří či ovčí vlny. Jaký je mezi nimi rozdíl a čemu dát přednost?

Oblíbené duté vlákno

O dutém vláknu jste pravděpodobně už slyšeli. Aby také ne, momentálně se ve světě moderních lůžkovin jedná o jeden z nejoblíbenějších materiálů. Duté vlákno je velmi lehký výplňový materiál, který najdete v přikrývkách i polštářích různých druhů. Tento vzdušný a měkký materiál se díky svým vlastnostem stal silným konkurentem klasickému peří, o němž se dočtete níže v článku. Duté vlákno se mimo jiné vyznačuje dobrou hřejivostí, tvarovou stálostí i nadýchaností.

Po stlačení během spánku se vrací do původní polohy a svou „naducanost“ neztrácí ani po vyprání v pračce, ba naopak. Pračka a sušička působí na vlákno jako hřebínek, který materiál hezky načechrá a znovu obnoví jeho tvar. Největším esem v jeho rukávu je ovšem fakt, že je vhodné i pro alergiky. Na rozdíl od peří totiž duté vlákno nepráší a nevytváří ideální prostředí pro roztoče.

Hospodyňky pak jistě ocení i snadnou údržbu. Peřiny z dutého vlákna můžete bez obav prát v pračce i při vyšších teplotách, ideálně však teplotu nastavte alespoň na 60 °C, ať materiál důkladně zbavíte všech bakterií.

Podle stupně hřejivosti se pak přikrývky z dutého vlákna dělí na letní, zimní a celoroční. Přikrývky SUMMER jsou ultra lehké a skvěle poslouží právě v horkých letních dnech. Oproti tomu přikrývky THERMO jsou silnější, rovněž obšité luxusní paspulí a v zimě vás hezky zahřejí. Celoroční přikrývky představují ideální volbu pro ty, kteří hledají univerzální, avšak efektivní řešení a nechtějí si přikrývku během roku několikrát měnit.

Tradiční peří

Delikátnější záležitostí jsou pak klasické péřové peřiny plněné husím či kachním peřím. Husí peří má pro potřeby přikrývek nejlepší vlastnosti, je však o něco dražší. Péřové přikrývky jsou kvalitní a dlouho vydrží, kvalita jde však ruku v ruce i s cenou, jelikož pořídit si přikrývku z peří rozhodně není levnou záležitostí. Jen tak pro představu ¬– ceny péřových přikrývek začínají na 2 tisících korunách a mohou se vyšplhat až na 20 tisíc korun.

Podle typu peří se pak péřové peřiny dále dělí na prachové, poloprachové a syntetické. Prachové peří je prodyšné a má skvělé izolační vlastnosti, jeho jedinou nevýhodou je, že postupem času ztrácí svůj původní tvar.

Pokud se neohlížíte na cenu, možná pro vás bude rozhodující skutečnost, že péřové přikrývky z klasického peří nejsou hypoalergenní.

Ovčí vlna

Dalším typem výplně je ovčí vlna. Přikrývky z ovčí vlny se rovněž nachází ve vyšší cenové kategorii, stejně jako ty péřové. Ovčí vlna merino, z níž se vyrábí i oblečení, obsahuje lanolin, který má schopnost změkčovat pokožku a má hypoalergenní i antibakteriální vlastnosti. Kromě toho dobře pohlcuje vlhkost a udržuje tělo v suchu a teple. Suma sumárum jde o méně známou, avšak kvalitní alternativu k péřovým přikrývkám, za kterou je však nutné si připlatit.

Pokud si nejste jistí, zda potřebujete svůj polštář vyměnit, přečtete si 6 znaků, že potřebujete nový polštář.

Přečtěte si také jak prát polštáře, jak prát povlečení nebo kdy dát dítěti polštář.

Neděle Pondělí Úterý Středa Čtvrtek Pátek Sobota Leden Únor Březen Duben Květen Červen Červenec Srpen Září Říjen Listopad Prosinec