Proč nekupovat syntetické ložní prádlo?

On:
Proč nekupovat syntetické ložní prádlo?

Kvalitní a klidný spánek hraje klíčovou roli v našem denním životě a zdraví. Během spánku naše tělo obnovuje energii a regeneruje se, a proto je nezbytné zajistit si prostředí, které tento proces podporuje. Jedním z klíčových prvků je samozřejmě ložní prádlo, se kterým přichází naše kůže do kontaktu během celé noci. Vybrat správnou ložní soupravu může být v dnešní době výzvou, avšak je důležité zaměřit se nejen na estetiku, ale i na materiál, ze kterého je prádlo vyrobeno, a jeho vliv na náš spánek a zdraví. Podívejme se tedy blíže na to, proč byste měli zvážit ložní prádlo z přírodních materiálů před tím, než sáhnete po syntetických alternativách.

Volba materiálu: bavlna vs. syntetika

V dnešním moderním textilním průmyslu máme na výběr z široké škály materiálů, které se používají k výrobě ložního prádla. Mezi nejčastěji používané patří přírodní vlákna, jako je bavlna a hedvábí, a také syntetické materiály, jako je polyester. Bavlna se využívá při výrobě různých typů tkanin, od lehkého saténu až po odolný perkál či popelín. Rozdíly mezi těmito tkaninami spočívají v hustotě tkaniny, způsobu barvení a samozřejmě i ceně.

Na druhou stranu umělé tkaniny, jako je polybavlna, obsahují většinou syntetická vlákna. Tato ložní prádla mohou po praní méně srážet a jejich barvy mohou zůstat jasnější díky speciální úpravě vláken. Nicméně, co se týče vlivu na naše zdraví, příznivé účinky syntetického ložního prádla jsou sporné.

Výhody bavlněného ložního prádla

1. Přírodní materiál. Bavlna je 100% přírodní materiál, což z ní činí šetrnou volbu pro životní prostředí a zcela bezpečnou pro naše zdraví. Kromě přínosů pro naše zdraví je důležité zvážit také ekologické dopady výroby ložního prádla. Bavlna, jako přírodní materiál, může být pěstována s menšími dopady na životní prostředí než syntetické vlákna, která vyžadují chemické procesy a využívání fosilních paliv při výrobě. Vědomý výběr bavlněného ložního prádla může tedy přispět k udržitelnějšímu životnímu stylu.

2. Hygroskopické vlastnosti. Bavlněné ložní prádlo dokonale absorbuje vlhkost, což pomáhá odvádět nadměrné teplo od těla a reguluje tělesnou teplotu, což přispívá k lepšímu spánku.

3. Hypoalergenní. Bavlněné tkaniny jsou hypoalergenní, což je ideální volba pro alergiky, kteří by mohli trpět na alergické reakce při používání syntetických materiálů.

4. Antistatické. Bavlna nepřitahuje statický náboj, což předchází nepříjemnému pocitu statické elektřiny při kontaktu s pokožkou.

5. Dýchavost. Struktura bavlněných vláken je prodyšná, což zajišťuje příjemné mikroklima na pokožce a podporuje přirozenou cirkulaci vzduchu během spánku.

6. Snadná údržba. Bavlněné ložní prádlo je relativně snadné udržovat a má dlouhou životnost. Aby vaše ložní prádlo zůstalo co nejdéle ve špičkovém stavu, je důležité dodržovat správné postupy údržby. Doporučuje se prát ložní prádlo podle návodu na štítku, vyhnout se přílišnému použití chemických čistidel a zabránit vystavení slunečnímu záření, což může způsobit vyblednutí barev.

Jak prát bavlněné povlečení?

Návod najdete na stránkách jednotlivých výrobků.

Bavlněné povlečení je nejvhodnější vždy prát naruby, se zapnutým zipovým / knoflíkovým uzávěrem a především odděleně od ostatního prádla.

Bavlnu LUX lze prát až na 60°C. 

Je nutné používat kvalitní prací prostředek bez optických zesvětlovačů.

Po vyprání ihned ložní prádlo vyjměte z pračky a pověste či vložte do sušičky.

Naše doporučení.

Po vyprání je nutné nenechávat povlečení příliš dlouho ležet v pračce, jelikož by se tím velmi pomačkalo.Sušení v sušičce všeobecně není vhodné, jelikož příliš vysoká teplota časem nemá dobrý vliv na tkaninu a použité barvy. Nicméně při použití sušičky sušte ložní povlečení vždy naruby a raději zvolte delší jemný program s nižší teplotou.  

7. Celosezónnost. Bavlněné ložní prádlo může být vhodné pro celoroční použití díky své schopnosti regulovat tělesnou teplotu. Nicméně, v zimních měsících by mohlo být užitečné zvážit těžší a teplejší varianty, jako je flanelové povlečení, které může poskytnout dodatečné teplo a pohodlí.

Vlastnosti syntetických materiálů

Ložní prádlo z umělých tkanin, jako je polybavlna, může být atraktivní svými výraznými barvami a dlouhotrvajícími barvami, avšak existuje několik zjevných nevýhod, které byste měli vzít v úvahu:

- Alergické reakce. Syntetické materiály mohou vyvolávat alergické reakce u některých lidí, zejména u těch, kteří jsou citliví na umělé látky.

- Krátká životnost. Ložní prádlo z umělých materiálů obvykle rychle vybledne a opotřebuje se po několika vypráních.

- Tvorba žmolků. Tkaniny ze syntetických materiálů mají tendenci vytvářet žmolky a často působí plasticky na dotek, což může být nepříjemné zejména v teplých obdobích.

Při výběru ložního prádla je tedy důležité vzít v úvahu výhody přírodních materiálů, jako je bavlna, které nejenže přispívají k lepšímu spánku, ale také jsou šetrné k našemu zdraví. Takže při nákupu myslete na svůj klidný spánek!

Když kupujete bavlněné ložní prádlo od Zdeněk Staněk, víte, že podporujete českou výrobu. Kromě toho, má ložní prádlo vyrobené v ČR také menší ekologické stopy, protože cestuje kratší vzdálenosti od výrobního místa k vám domů.

Pokud se cítíte nerozhodně ohledně konkrétního produktu, může vám pomoci přečíst si recenze a doporučení od ostatních zákazníků. Zpětná vazba od lidí, kteří již ložní prádlo vyzkoušeli, vám může poskytnout užitečné informace o kvalitě, pohodlí a dalších aspektech, které byste mohli vzít v úvahu při svém rozhodování. Zdeněk Staněk doporučuje 97% zákazníků na základě více než 2300 recenzí na Heureka.

Neděle Pondělí Úterý Středa Čtvrtek Pátek Sobota Leden Únor Březen Duben Květen Červen Červenec Srpen Září Říjen Listopad Prosinec