Jak vybrat matraci? Klíčová je tvrdost i tloušťka

On:
Jak vybrat matraci? Klíčová je tvrdost i tloušťka
Matrace má zásadní vliv na kvalitu spánku. Kvalitní odpočinek během noci ovlivní celý váš následující den a může se výrazně podepsat i na vašem zdraví. Díky správně zvolenému typu matrace lze předejít stresu, únavě či bolesti zad. Jak se ve světě matrací snadno zorientovat a na co si dát při výběru pozor?

Matrace má zásadní vliv na kvalitu spánku. Kvalitní odpočinek během noci ovlivní celý váš následující den a může se výrazně podepsat i na vašem zdraví. Díky správně zvolenému typu matrace lze předejít stresu, únavě či bolesti zad. Jak se ve světě matrací snadno zorientovat a na co si dát při výběru pozor?

Tvrdost matrace

Provedení matrací se odvíjí od mnoha faktorů, přičemž ty nejlepší matrace splňují hned několik klíčových požadavků. Základním parametrem je tvrdost matrace. Ta závisí nejen na osobních preferencích, ale také na vaší tělesné hmotnosti. Čím je člověk těžší, tím více se do matrace proboří a tím pevnější provedení bude potřebovat. Na trhu se setkáte se čtyřmi stupni tvrdosti matrací:

  1. Velmi měkké matrace – zpravidla vhodné pro osoby do 60 kg
  2. Měkké matrace – zpravidla vhodné pro osoby od 50 do 80 kg
  3. Tvrdé matrace – zpravidla vhodné pro osoby od 70 do 110 kg
  4. Velmi tvrdé matrace – zpravidla vhodné pro osoby nad 100 kg

Všeobecně platí, že tvrdší matrace volí spíše mladší lidé. Seniorům naopak často vyhovují měkčí typy matrací. Ty zároveň pomáhají při dlouhém ležení zamezovat vzniku proleženin a uvolňují klouby. Nejvíce oblíbené jsou středně měkké a středně tvrdé matrace.

Rozměry matrace

Výšku a šířku matrace volte podle rozměrů vaší postele. Jedním z nejdůležitějších parametrů je tloušťka matrace. Čím je matrace silnější, tím mívá delší životnost. Větší vrstva materiálu navíc mnohdy bývá při spánku pohodlnější. Vyberte si ideálně matraci o tloušťce 15 cm a více. Při výběru prostěradla pak nezapomeňte brát v potaz délku, šířku i tloušťku matrace, aby vám na ní prostěradlo hezky sedělo.

Materiály

Další zásadní věcí, kterou se od sebe matrace vzájemně odlišují, je materiál. Ten ovlivňuje mnoho jejich dalších vlastností. Nejčastěji se setkáte s matracemi z molitanu, latexu, pružin nebo z pěny.

Molitanové matrace

Molitanové matrace jsou levné a lehké, bohužel však mají krátkou životnost a neposkytují tělu tak dobrou oporu. V současné době se proto používají spíše v kombinaci s jinými materiály.

Latexové matrace

Pokud budete ochotni si připlatit, můžete se poohlédnout po matracích z latexu. Ty bývají anti-alergenní a anti-bakteriální, navíc jsou prodyšné a měkké. Zároveň však poskytnou zádůmpevnou oporu.

Pružinové matrace

Pružinové matrace jsou cenově dostupné, zároveň však vynikají výbornou prodyšností a velkou pevností, která poskytuje zádům dostatečnou oporu. Avšak pro jedince s nižší hmotností, kteří upřednostňují spíše měkčí matrace, mohou být příliš tvrdé. Taštičkové matrace jsou sice o něco dražší, lépe se však přizpůsobí tělu a mají lepší ortopedické vlastnosti.

Pěnové matrace

Pěnové matrace se liší dle materiálu, které se mnohdy kombinují. PUR pěna je dobře tvarovatelná, odolná, levná, ale má horší prodyšnost a rychleji se opotřebovává. Studená pěna neboli HR již dle svého názvu příliš nehřeje. Je však prodyšná, odolná a dobře tvarovatelná. Líná neboli paměťová pěna je určena pro uvolnění kloubů a zároveň poskytne dobrou oporu zádům. Skvěle se přizpůsobí tělu, protože mění měkkost podle teploty. To však může být nevýhodou v létě, kdy při více stupních výrazně změkne.

Tip: Chcete prodloužit životnost své matrace? Prohlédněte si naši nabídku matracových chráničů, které matraci ochrání před znečištěním a opotřebením.

Zóny matrace

Matrace nemají obvykle stejnou tvrdost po celé své ploše – obsahují takzvané zóny, což jsou místa s rozdílnými vlastnostmi. Jejich úkolem je se lépe přizpůsobit tvaru vaší postavy. Běžné matrace mají okolo tří až sedmi zón, ty luxusnější někdy až sedmnáct. Dá se říci, že čím více zón matrace má, tím je kvalitnější.

Maximální nosnost

Maximální nosnost udává nejvyšší možné zatížení matrace. Tato hodnota by neměla být nižší, než je vaše váha, protože poté matrace nebude poskytovat vašemu tělu správnou oporu a přílišným zatěžováním se navíc výrazně zkrátí její životnost. Naopak vyšší nosnost matrace než je vaše hmotnost klidně být může.

Maximální pohodlí při spánku vám zajistí nejen vhodná matrace, ale také kvalitní lůžkoviny. Již více než 20 let pro vás šijeme nejrůznější druhy povlečení ze 100% bavlny, které je příjemné a dlouho vám vydrží.

Přečtěte si také články na téma jak prát peřiny, co říkají značky na prádle a jak prát ručníky a osušky.

Neděle Pondělí Úterý Středa Čtvrtek Pátek Sobota Leden Únor Březen Duben Květen Červen Červenec Srpen Září Říjen Listopad Prosinec