Pes v posteli. Ano, nebo ne?

On:
Pes v posteli. Ano, nebo ne?
Pro spoustu psů je postel jejich páníčka zároveň i pelíškem. Obě strany jsou na sdílení postele zvyklé a nedokážou si představit to mít jinak. Pro druhý tábor lidí je zase chlupatá společnost v posteli tabu. Co je však správně? Co říkají výzkumy? A existuje nějaká zlatá střední cesta?

Pro spoustu psů je postel jejich páníčka zároveň i pelíškem. Obě strany jsou na sdílení postele zvyklé a nedokážou si představit to mít jinak. Pro druhý tábor lidí je zase chlupatá společnost v posteli tabu. Co je však správně? Co říkají výzkumy? A existuje nějaká zlatá střední cesta?

Čísla mluví jasně

Výsledky výzkumu, které před nedávnem provedla American Pet Product Association na vzorku 23 000 majitelů psů, jsou poměrně zajímavé. Téměř polovina z nich totiž svým čtyřnohým miláčkům dovoluje, aby jim během spánku dělali společnost. Čtvrtina z nich přitom přiznává, že svého pejska bere jako dítě a stejně tak se k němu i chová. Češi jakožto národ pejskařů to mají dost podobně. Pes je většinou plnohodnotným členem rodiny a sdílení postele, gauče či jídelního stolu je v našich domácnostech naprosto běžné. Zda je to dobrá strategie, však není tak jednoznačné.

Spaní s pejskem může zhoršit kvalitu spánku

Pokud jste zvyklí každý večer usínat v blízkosti svého psa, pak vám možná připadá, že vedle něj usínáte lépe, cítíte se klidnější a více v bezpečí. Ve skutečnosti však kvalita vašeho spánku může být horší. To ostatně dokazuje i výzkum společnosti Mayo Clinic, v rámci něhož tým odborníků po dobu 5 měsíců monitoroval kvalitu spánku u 40 zdravých lidí (bez poruch spánku), kteří spali se svým psem v posteli či v místnosti. Výzkum potvrdil, že kvalita jejich spánku byla v blízkosti psa opravdu horší a důsledkem bylo časté buzení několikrát za noc. Přesto však lidé z tohoto vzorku druhý den neprokazovali větší známky únavy či nevyspání než ti, kteří spali bez mazlíčka.

Co na to alergici?

Ze zdravotního hlediska pak spaní se psem může představovat riziko především pro alergiky či astmatiky, jimž se mohou potíže touto cestou výrazně zhoršit. Jestliže i vás trápí alergie, ať už na prach, či na roztoče, ulevit si můžete i pořízením hypoalergenních lůžkovin. V naší nabídce najdete prošívané antialergenní polštáře plněné kvalitní kuličkovou náplní, která eliminuje usazování roztočů. Polštáře jsou navíc opatřené zipem, takže si náplň můžete ubrat či přidat dle svých preferencí.

Budování důvěry a posílení vztahu

Pokud nejste alergičtí a váš pes není žádný agresor, pak podle odborníků není důvod, proč byste mu postel měli zatrhávat. Velmi záleží na tom, jaký máte se psem vztah, zda vás poslouchá a jak je vychovaný. Je-li u vás doma pánem on, tím, že ho necháte okupovat svoji postel, jen upevňujete jeho dominanci. Obzvláště v případě, kdy byste ho tam raději neviděli, je důležité dát mu to jasně najevo a vytyčit si hranice. Oproti tomu hodní a více kontaktní psi mohou být za tuto výsadu extra vděční. Společným spaním pak budujete vzájemnou důvěru a posilujete vztah.

Závěrečný verdikt tedy zní jasně: Jestliže vám osobně psí kamarád v posteli nevadí, nebudí vás hlasitým oddychováním ani skákáním po hlavě, pak mu společné nocování klidně dopřejte. Dobrým kompromisem je také udělat z toho sváteční záležitost a přizvat ho do ložnice pouze občas. Tím mu ukážete, že roli vůdce zastáváte pořád vy, ale zároveň máte city.

Přečtěte si také články na téma jak prát peřiny, co říkají značky na prádle a jak prát ručníky a osušky.

Neděle Pondělí Úterý Středa Čtvrtek Pátek Sobota Leden Únor Březen Duben Květen Červen Červenec Srpen Září Říjen Listopad Prosinec